سید مظفر منصوری؛ الهام حیدری افشار؛ محمدرضا لشکری؛ مهدی بصیرت
چکیده
کرم قوزه پنبه در برخی از مناطق پستهکاری استان کرمان به ویژه در سیرجان به عنوان تهدیدی برای محصول پسته می باشد. در این پژوهش، برای ارزیابی شاخصهای تغذیهای آفت روی میوه و برگ شش رقم پسته شامل ارقام ...
بیشتر
کرم قوزه پنبه در برخی از مناطق پستهکاری استان کرمان به ویژه در سیرجان به عنوان تهدیدی برای محصول پسته می باشد. در این پژوهش، برای ارزیابی شاخصهای تغذیهای آفت روی میوه و برگ شش رقم پسته شامل ارقام احمدآقایی، اکبری، اوحدی، جندقی، کلهقوچی و ممتاز، از لاروهای سن سوم استفاده شد. ظروف آزمایشی حاوی یک لارو و یک عدد برگ یا میوه بود که داخل اتاقک رشد در دمای 2±22 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±55 درصد و دورهی نوری 8: 16 ساعت (تاریکی: روشنایی) قرار داده شدند. هر 24 ساعت وزن لاروها، فضولات و وزن برگ و میوه خورده شده جداگانه اندازهگیری شدند. دادهها با آزمون واریانس یکطرفه در محیط نرمافزار SPSS تجزیه آماری شدند و دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای رسم شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین کلیه شاخصهای تغذیهای لاروی روی ارقام مورد مطالعه پسته وجود دارد. کمترین مقادیر شاخصهای بازدهی تبدیل غذای بلعیده شده (87/0±87/17 درصد) و کمترین شاخصبازدهی تبدیل غذای هضم شده (69/0±73/21 درصد) روی میوه رقم اوحدی مشاهده شد. همچنین کمترین مقادیر شاخصهای بازدهی غذای بلعیده شده (89/0±87/11 درصد) و کمترین شاخصبازدهی غذای هضم شده (88/0±43/15 درصد) روی برگ رقم احمدآقایی مشاهده شد. بر اساس تجزیه خوشهای لاروهای تغذیه شده روی برگ و میوه کلیه ارقام، بیشترین مقادیر شاخصهای تغذیهای در لاروهای تغذیه شده با میوه ارقام ممتاز، جندقی و کلهقوچی مشاهده شد. کمترین مقدار این شاخصها مربوط به لاروهای تغذیه شده با برگ و میوه رقم اوحدی و برگ رقم احمدآقایی به دست آمد.